Coursing

whippet-haiko2.jpg
Coursing is een tak van hondensport die bij het gewone publiek niet heel bekend is. Bij deze sport wordt er door windhonden "gejaagd" op "het haas". In de praktijk is dit meestal een bosje met plastic repen, waar de windhonden dan achteraangaan.

Anders dan op de renbaan, waar op een ovale baan wordt gejaagd, wordt er bij coursing een traject met bochten en soms ook met hindernissen uitgezet. Het haas wordt aan een touw over de, van tevoren uitgezette baan, voortgetrokken, achtervolgt door de diverse windhondenrassen. De verschillende windhonden rassen waaronder Whippets, Afghaanse Windhonden, Saluki's, Slougies, Italiaanse windhonden en Barsois, leggen dan het parcours af.

Hoewel je zou denken dat een stuk plastic voor een hond niet aantrekkelijk is, zorgt de snelheid, het geluid en de beweging van dit stuk plastic ervoor dat het jachtinstinct van deze "zichtjagers" geactiveerd wordt.

Anders dan bij een Live Coursing, waarbij er gejaagd wordt op levende hazen, bepaald nu "het haas" in welke richting de achtervolging gaat. Bij een Live Coursing bepaalt de windhond de richting van de achtervolging. Deze vorm van coursen is in Europa verboden.

Coursen doormiddel van een sleephaas heet Lure Coursing.
Lure Coursing is ontzettend spectaculair om te zien, er kunnen door de windhonden enorme snelheden bereikt worden, tot wel 60 km per uur. Tijdens de Lure Coursing worden de windhonden beoordeeld op hun jachtlust, wendbaarheid, snelheid, intelligentie en uithoudingsvermogen.

Bent u erg nieuwsgierig? Klik hier voor een filmpje van de eerste training van Feroz en Haiko! Of lijkt het u ook leuk om met uw hond te coursen kijk dan hier voor meer informatie.

Bron: Windhonden vereniging Coursing Nienoord Leek (WvCNL)